Duurzaamheid
Klimaatadaptatie
De gemeente heeft zich in het kader van klimaatadaptatie aangemeld voor het NK Tegelwippen. Dat loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2022. Alle bewoners kunnen meedoen door tegels te wippen in hun tuin en er planten voor terug te plaatsen. Om inwoners te bewegen hieraan mee te doen zijn er verschillende diersoorten geselecteerd welke symbool staan voor stadsnatuur. Er worden tips gegeven om deze diersoorten te helpen, zoals het ophangen van vogelkasten en het planten van bessenstruiken voor de spreeuw. De gemeente is bovendien in gesprek met scholen en de woningcorporatie Eigen Haard om te kijken of er een samenwerking op het thema klimaatadaptatie mogelijk is.
Warmte en energietransitie
Tot nu toe hebben acht inwoners gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening van de gemeente. Dit jaar is er een groepsinkoop voor glas en zonnepanelen georganiseerd. Hier is interesse voor vanuit de inwoners.
Begin dit jaar zijn er weer een aantal energiecoaches opgeleid. Ouder-Amstel telt nu zesenthousiaste energiecoaches die bewoners tips geven om de energierekening te verlagen. Met behulp van een checklist en een tas met voorbeeldproducten van kleine energiebesparende maatregelen, zoals radiatorfolie en ledlampen, gaat de energiecoach het gesprek aan. Ondanks dat de gemeente al langer met energiecoaches werkt, zijn er dit jaar nog niet zoveel gesprekken gevoerd. Hier wordt de komende tijd aandacht aan besteed.
Het Rijk, provincie Noord-Holland en elf omliggende gemeenten, waaronder gemeente Ouder-Amstel, gaan in het kader van het rijksprogramma Opwek Energie Rijksvastgoed (OER) samen op zoek naar mogelijkheden om langs de snelwegen A9, A5 en A22 energie op te wekken, danwel om de reeds bekende mogelijkheden te versnellen. Het Rijk, provincie, gemeenten en de beheerder van het elektriciteitsnetwerk werken gezamenlijk aan een voorverkenning. Goede communicatie en participatie met omwonenden maakt deel uit van eventuele vervolgstappen.
De gemeente Ouder-Amstel heeft dit jaar het energiebesparingsakkoord getekend. Hiermee willen de gemeenten van Noord-Holland samen met de provincie middelgrote en grote bedrijven die een wettelijke plicht hebben om energie te besparen stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.
Ouder-Amstel Energie heeft inmiddels samen met haar leden de financiering rond om zonnepanelen op de gemeentewerf te kunnen plaatsen. Het wordt het eerste energieproject van de energiecoöperatie. De financiële opbrengst van de zonnepanelen komt ten goede aan de leden van de coöperatie die hebben geïnvesteerd, de gemeente ontvangt een bedrag voor het beschikbaar stellen van het dak en gemeente Ouder-Amstel wordt geholpen om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord.